Czy zdajesz sobie sprawę, że nawet 75-90% chorób u ludzi związanych jest z przewlekłym stanem zapalnym?
Odpowiada on za występowanie chorób sercowo-naczyniowych, metabolicznych czy neurodegeneracyjnych.
Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że codzienny stres oraz brak odpowiedniego stylu żywienia jest dla naszego organizmu początkiem przewlekłego stanu zapalnego.
Typowymi objawami przewlekłego stanu zapalnego mogą należeć:
*bóle głowy i migreny, stawów i mięśni
*problemy trawienne
* zaburzenia koncentracji, mgła mózgowa, zaburzenia psychiczne, w tym depresja i stany lękowe
*problemy skórne
*zaburzenia gospodarki węglowodanowej
Zachodni model żywienia, który obfituje w żywność wysoko przetworzoną, obfitującą w cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Dzieje się tak dlatego, że spożywamy zbyt wysoką ilość kalorii w stosunku do naszego zapotrzebowania energetycznego. W konsekwencji nadmiar odkładany jest w postaci tkanki tłuszczowej.
Tkanka tłuszczowa jest nazywana organem dokrewnym. Co to znaczy? Jest ona źródłem licznych substancji, między innymi leptyny, która bierze udział w regulacji sytości oraz adiponektyny i rezystyny, które wpływają na insulinooporność.
Osoby otyłe zmagają się z przewlekłym stanem zapalnym o niskim stopniu, co znaczy, że stan zapalny jest niskiego nasilenia ale jest obecny w naszym organizmie przez bardzo długi czas i sieje w nim spustoszenie uszkadzając kolejne organy wewnętrzne.
Dlatego warto wprowadzić do swojego sposobu żywienia podstawy diety przeciwzapalnej, o której zasadach opowiem Ci już w następnym wpisie.
669-206-159
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.